Kundservice
För att din gummibåt skall hålla sig fräsch under många år finns en del skötselråd som du bör veta om. Alla vill ha en ren och fin båt, men det gäller att rengöra gummimaterialet på rätt sätt för att inte orsaka skada.


LÄTT NERSMUTSAD: Båtarna tål naturligtvis att användas i saltvatten, men saltrester som får vara kvar kan skapa fula fläckar med tiden. Det är rekommenderat att spola av båten med sötvatten (t.ex. med trädgårdsslangen) när du kommit hem. Detta gör att saltrester rinner av och båten hålls fräsch. Du kan även använda en mjuk tvättsvamp och lite varmt vatten med några droppar diskmedel för att få smutsen att släppa lättare.


HÅRD SMUTS: Använd ALDRIG några lösningsmedel, slipmedel eller hårda svampar för att rengöra din gummibåt! Vid hård smuts kan du istället använda en tvättlapp och gnugga försiktigt med varmt vatten med någon droppe diskmedel i.


GRUS OCH SMUTS I DURKEN: Det är mycket viktigt att spola bort smuts, grus och sand som samlas i durken. Denna typ av smuts tenderar att samlas i skarven mellan pontoner och durken, vilket orsakar för tidigt slitage eftersom de får en slipande effekt när båten används och materialet rör sig. När du viker ihop båten bör du även spola bort eventuell smuts mellan durk och skrov.


OLJA/BENSIN/KEMIKALIER: Om du får bensin eller andra kemikalier på din gummibåt skall du omgående torka bort det, gärna med ett medel avsett för just det. Kemikalier kan annars reagera med gummimaterialet och försvaga det.


UV-LJUS/SOLLJUS: UV-strålningen från solen har en "frätande" effekt på allt material, så även på gummibåtar. Ofta kan en gummibåt hålla under väldigt lång tid även fast den inte skyddas mot väder och vind, men färgerna kan blekna och med tiden kan även materialet bli sprött och enklare gå sönder. Vår rekommendation är därför att täcka över båten med kapell eller förvara den under tak då den inte används.


LÅNGTIDSFÖRVARING: När du ställer undan båten för vintern är det viktigt att först rengöra den ordentligt med t.ex. varmt vatten och något milt rengöringsmedel, som tvållösning. Bäst mår båten av att långtidsförvaras lätt uppblåst i ett tempererat och torrt utrymme, utan att komma i kontakt med direkt solljus. Om du behöver vika ihop båten under förvaringen ser du först till att tömma den på all luft. Därefter rekommenderar vi att du applicerar oparfymerad talk på gummimaterialet samt placerar något skydd vid beslag och liknande kanter innan båten viks ihop. Oavsett hur du förvarar båten så avråder vi från utrymmen där gnagare och annan ohyra rör sig. Ofta täcker inte försäkringsbolagen den typen av skador.

När det är dags att packa upp båten är det viktigt att man inte fyller på fullt lufttryck på en gång. Fyll på med en del luft så att alla veck på ett smidigt sätt har möjlighet att veckla ut sig och låt båten stå över natten innan du fyller på med fullt lufttryck.